fredag 19 februari 2016

Utbildningsvecka


Den här veckan har varit fylld av föreläsningar, workshops och annat matnyttigt. Det har varit riktigt bra! I måndags var vi på kommunens egna utbildning, Modigt medarbetarskap. Tanken är att medarbetarna ska kunna förmedla sina tankar och nytänkande idéer på ett bra sätt så att andra förstår och kan ta till sig det men vill förmedla. Det blev med andra ord en dag av erfarenhetsutbyte med en grupp från andra förvaltningar och bra verktyg för att kunna kommunicera på ett liknande sätt med sina kollegor.
syv.nu

I onsdags var jag och kollegorna i Västerås och lyssnade på YH-myndigheten när de presenterade de Yrkeshögskoleutbildningarna som startar i närområdet. Vi fick lyssna till 23 presentationer av utbildningar samt ett nytt graderingssystem av en individs examen. Mycket intressant att se hur den här märkningen av examen och andra diplom kommer att fungera i praktiken då det ska vara en Europeisk standardmall. Tanken är att graderingen ska förklara vad det är för kunskaper man har på sitt diplom så att man enkelt ska kunna få arbete i det man är utbildad till.

Så slutligen i torsdags var vi på MDH i Västerås. Där fick vi fundera på hur vi som vägledare ska förhålla oss till att färre killar/män läser vidare till högskolan och att det fortfarande spelar stor roll vilket socialt kapital en individ har när det gäller att välja högre utbildning. Föreläsningen efter det handlade om vårt förhållande till genus och hur man kan arbeta för att bryta på invanda mönster både när det gäller förhållandet till män och kvinnor.

De strukturer vi lever efter

En graf över antalet individer som gå på högskolan med antingen akademiska föräldrar/icke akademiska i kombination med de som har föräldrar som fötts utanför Sverige och nu har barn som går på högskolan

Vart och när bör man börja prata om genus? Vems är ansvaret att börja?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar